Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ακόνη Λευκάδας

ένα κρυμμένος παράδεισος






Βορειοανατολικά του νησιού της Λευκάδας, κρυμμένη στις ήσυχες πλαγιές του όρους Καστέλι, στα όρια των οικισμών Σφακιωτών, Καρυάς, Επισκόπου, Κατούνας έως το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων εκτείνεται η ευρύτερη περιοχή της Ακόνης.

Οι ελαιώνες σε συνδυασμό με τη δασική βλάστηση της περιοχής αλλά και τα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το μοναδικού φυσικού κάλλους τοπίο της Ακόνης. 

Στην Ακόνη συγκεντρώνονται ρέματα από τον Κάμπο της Καρυάς, τους Σφακιώτες και τον Αλέξανδρο, δημιουργώντας μια φυσική πηγή στα νοτιοανατολικά. Η μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με το υψόμετρο της περιοχής συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ποταμού, τα νερά του οποίου διασχίζουν μεγάλης έκτασης περιοχή, δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία, καταρράκτες καθώς και μικρές λίμνες. 

Η περιοχή έως τα τέλη της δεκαετίας του '50 έσφυζε από ζωή καθώς, εκτός από τα λιοστάσια, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών καλλιεργούσαν τη γη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη των μεγάλων ποσοτήτων νερού και το ιδιαιτερα εύφορο έδαφος.

Στην Ακόνη έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 λειτουργούσαν δύο νερόμυλοι, μια νεροτριβή καθώς και καμίνια. Ο νερόμυλος του Ρίτσου, δίπλα στον οποίο υπήρχε και νεροτριβή και ο νερόμυλος του Τσιμπάη. 

Σήμερα η προσέγγιση σε πολλά σημεία είναι αρκετά δύσκολη μιας και οι λιγοστοί χωματόδρομοι σε αρκετά σημεία είναι απροσπέλαστοι και επιπλέον στην περιοχή δεν υπάρχει καθόλου σήμανση, με αποτέλεσμα κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή να μην μπορεί να την επισκεφθεί. 


Ευχαριστούμε θερμά το κ. Γιώργο Χαλικιά για την όμορφη ξενάγηση και για τις ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας. 


Ο Νερόμυλος του Ρίτσου

Το εσωτερικό του νερόμυλου

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Χαλικιά για την ξενάγηση 

Το εσωτερικό της νεροτριβής


Το ποτάμι της Ακόνης


Ο νερόμυλος του Τσιμπάη


Η εξωτερική τοιχοποιία του νερόμυλου 


Παλιά πέτρινη οικία 


Μικρός καταρράκτης που δημιουργεί λιμνούλα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου