Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου



 

























Ένας από τους παλαιότερους Ναούς στον οικισμό της Καρυάς είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρου του χωριού, μετά τα ¨Σαββάτα¨  με κατεύθυνση προς τη διασταύρωση για το Γυμνάσιο Καρυάς.
Είναι χτισμένος σε μια από τις πιο αραιοκατοικημένες γειτονιές της Καρυάς, στον ¨Βορό¨, όπως την αποκαλούσαν παλιά, απόμερα, πάνω σε χαμηλό ύψωμα από το οποίο αγναντεύει κανείς τα γειτονικά χωριά, τους Πηγαδισάνους και τους Σφακιώτες.  




Ο Ναός κατασκευάσθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα ενώ ως ημερομηνία κατασκευής του ξυλόγλυπτου τέμπλου αναφέρεται το 1777. Στην εσωτερική τοιχοποιία υπήρχαν τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα. 






Ο Ναός αποτελεί ενορία των οικογενειών που φέρουν το επίθετο Δουβίτσας και Κοψιδάς. Στον αύλιο χώρο του ναού υπάρχουν οικογενειακοί τάφοι ενοριτών, με χρονολογία από το 1750, γεγονός που μαρτυρά την παλαιότητα του Ναού. 








Στην είσοδο του προαυλίου βρίσκεται το λιτό καμπαναριό στο κάτω μέρος του οποίου στηρίζεται η καγκελόπορτα της εισόδου. Το προαύλιο περιβάλλεται από τσιμεντένια τοιχοποιία ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν τρία αιωνόβια δέντρα. Ακριβώς δίπλα από τον Ναό είναι χτισμένο το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών.




Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου εορτάζει στις 29 Αυγούστου κάθε έτους, την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου