Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014


Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα. 
Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του χωριού. Κατασκευάστηκε το έτος 1889 ενώ το Καμπαναριό ολοκληρώθηκε το 1934. Στις 11 Αυγούστου γιορτάζεται το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος κατά των Αγαρηνών. Γίνεται η λιτάνευση της Ιεράς Λάρνακος του Αγίου στην κεντρική πλατεία της Καρυάς τη συνοδεία του Ιερού Κλήρου, των αρχών του τόπου και του λαού της περιοχής. Την εορτή λαμπρύνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης.




Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της Καρυάς






Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο πάνω χωριό τον συναντούμε στα δεξιά μας στο δρόμο για Ρεκατσινάτα, αρκετά πιο πάνω  από το Δημοτικό Σχολείο. Κτίσθηκε περί το έτος 1850 και είναι ρυθμού βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρονολογείται από το 1854.  Εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.
Το καμπαναριό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου
                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                       
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. 
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους Ναούς του χωριού. Είναι πέτρινος και κτίσθηκε το έτος 1839. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται σε αργυρή λειψανοθήκη επάνω στην Αγία Τράπεζα, ένα πολύτιμο κειμήλιο είναι τα θαυματουργά και ευωδιάζοντα Ιερά Λείψανα του αρχιεπισκόπου Κορίνθου, Μακαρίου του Νοταρά.


Ιερός ναός Αγίας Παρασκευής
                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία της Καρυάς, ακριβώς απέναντι από το παλιό κτήριο του Απόλλωνα. Κτίσθηκε περί το έτος1800 και είναι ρυθμού βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1802. 
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου


Ρεκατσινάτα. 
Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες γειτονιές του χωριού, η οποία πήρε το όνομά της από τις οικογένειες των ¨Ρεκατσιναίων¨. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι πρώτες οικογένειες εγκαθίστανται στα Ρεκατσινάτα  πριν 500 περίπου χρόνια.
Ο οικισμός των Ρεκατσινάτων, φωτο: Θανάσης Κατωπόδης

                                                                                                                                                                                                                                Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Λιβάδι. Η  Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς ιδρύθηκε το 1605 μ.Χ. Τότε  εγκαταστάθηκε εκεί ο ιερομόναχος π. Ιερεμίας Αραβανής από την Καρυά με άλλους μοναχούς. Μέχρι το 1805 το μοναστήρι συνεχώς αναπτύσσεται. Γίνεται ο πνευματικός φάρος της περιοχής, με μεγάλη πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά.  


Πανηγυρικός Εσπερινός, φωτό: Θανάσης Κατωπόδης

φωτο: Θανάσης Κατωπόδης

φωτο: Δήμος Καρυάς
                                                                                                         
Μετά την απελευθέρωση και την ένωση της Λευκάδας με την υπόλοιπη Ελλάδα αρχίζει σταδιακά η παρακμή του. Το 1965 πραγματοποιείται η τελευταία Θεία Λειτουργία. Έκτοτε η μονή εγκαταλείφθηκε, συλήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστήλωσης του μοναστηριού. Έκτοτε κάθε χρόνο γιορτάζει και λειτουργεί στις 24 Ιουνίου.
Σήμερα στο μοναστήρι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις λιγοστές πια,  αλλά  εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και τα πέτρινα κελιά που πλαισιώνουν τον εξωτερικό χώρο της μονής.


    
Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Λευκάδας ¨Μαρία Κουτσοχέρω¨
Το λαογραφικό Μουσείο της Καρυάς δημιουργήθηκε από μια απολύτως προσωπική προσπάθεια ενός Καρσάνου, που χρόνια συνέβαλε μέσα από συλλογικές δραστηριότητες στα πολιτιστικά δρώμενα της Καρυάς. Πρόκειται για τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΤΩΠΟΔΗ,  πρώην χοροδιδάσκαλο του Μουσικοφιλολογικού ομίλου Καρυάς « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».





                                                                                                                   
Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει το Μουσείο αγγίζει τα 200 τ.μ. Ξεκινώντας την περιήγησή του ο επισκέπτης θα συναντήσει μοναδικά εκθέματα,  όπως  γεωργικά σύνεργα που αναπαριστούν τη γεωργική ζωή του νησιού μας, το αλέτρι, τη σβάρνα, τα τσαπιά, την πατητήρα για τα σταφύλια, το τρόκολο για το στύψιμο του τσίπουρου, το λιτροβιό με το αλώνι του, ο αργαλειός με όλα του τα σύνεργα. 
Στο εσωτερικό του Μουσείου, στους τοίχους,  πολύχρωμα καλοσχεδιασμένα υφαντά και καρσάνικα κεντήματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου