Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Περιπατητικό μονοπάτι: Καρυά – Κλωβός προσαρμογής θηραμάτων – Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στο λιβάδι – Γεφύρι Μάρκοι – Καρυά Μ_5




















MΧΟ
00:00





00:06


00:13


00:28



00:37


00:44

00:49


00:56

01:03


01:08
01:12

01:16




01:27
01:31

01:39



01:46
01:52
01:55

Περιηγητική Διαδρομή  Μ_5

Καρυά  – Κλωβός προσαρμογής θηραμάτων – Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στο λιβάδι  – Γεφύρι Μάρκοι – Καρυά.

Σύντομη περιγραφή

     Πρόκειται για μια οδοιπορική διαδρομή  συνολικού μήκους 10.000 μέτρων περίπου, με μέσο χρόνο οδοιπορίας μία ώρα και πενήντα πέντε λεπτά (Μ.Χ.Ο. 115΄) και βαθμό δυσκολίας 2.

    Η διαδρομή ξεκινά από την βρύση στην κεντρική πλατεία Καρυάς, περνά μέσα από πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και φτάνοντας έξω από αυτό ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ασφάλτινο δρόμο που μας οδηγεί στο λιβάδι Καρυάς, μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή, όπου θα επισκεφτούμε τον Κλωβό προσαρμογής θηραμάτων του Κυνηγητικού Συλλόγου Λευκάδας, την Λιμνοδεξαμενή Καρυάς, το Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στο λιβάδι και το γεφύρι των Μάρκων στους Πηγαδησάνους.  


    Το σημείο εκκίνησης είναι η βρύση σε υψόμετρο 500 μέτρων (Ν38 45 601, Ε20 38 894). Από εκεί περπατάμε έχοντας στα αριστερά μας την Κεντρική πλατεία και στρίβουμε αριστερά στο τέλος της. Περπατάμε ακολουθώντας την πρόχειρη σήμανση μέσα από στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού μέχρι να φτάσουμε στο εικονοστάσι του Αϊ Γερασίμου,  το οποίο αφού προσπεράσουμε στρίβουμε στον ασφάλτινο δρόμο που κατηφορίζει αριστερά μας.
 στην κεντρική πλατεία της Καρυάς
     Περπατάμε μετά από λίγα μέτρα, μέσα σε δάσος και συναντάμε διασταύρωση με δρόμο ασφάλτινο δεξιά. Εμείς συνεχίζουμε κατηφορίζοντας αριστερά. Στην διαδρομή μας συναντάμε χωματόδρομο αριστερά και στην συνέχεια άλλους τρεις δρόμους δεξιά τους οποίους δεν ακολουθούμε. Η κατηφορική πορεία μας έχει τελειώσει.  Συνεχίζοντας πάντα σε ασφάλτινο δρόμο, περνάμε έξω από ένα μαντρί και μετά από λίγα μέτρα πορείας συναντούμε δύο ασφάλτινους δρόμους πρώτα αριστερά και μετά δεξιά τους οποίους δεν ακολουθούμε.  Συνεχίζουμε την πορεία μας και συναντούμε ασφάλτινο και χωμάτινο δρόμους αριστερά και κατόπιν χωματόδρομο δεξιά τους οποίους δεν ακολουθούμε.
    Συνεχίζουμε έχοντας μπει στον κάμπο της Καρυάς και περπατάμε δίπλα σε αμπελώνες. Έχοντας φτάσει στον μέσον περίπου του κάμπου συναντούμε διασταύρωση και συνεχίζουμε εμπρός χωρίς αλλαγή της πορείας μας. Δεξιά μας εκτός από τα αμπέλια βλέπουμε και τα χωράφια όπου καλλιεργείται το περίφημο λαθούρι της Καρυάς
 Προχωρώντας φτάνουμε σε διασταύρωση με ασφάλτινο δρόμο αριστερά (θα τον ακολουθήσουμε μετά την επίσκεψη μας στον Κλωβό και την Λιμνοδεξαμενή) και χωματόδρομο δεξιά που ακολουθούμε, έχοντας αριστερά μας την Λιμνοδεξαμενή, μέχρι να φτάσουμε στον Κλωβό προσαρμογής θηραμάτων
                             που απέχει 600 μέτρα περίπου από την διασταύρωση.
    Γυρνώντας φτάνουμε στην διασταύρωση που είμαστε πριν (δεξιά μας αφού περπατήσουμε 100 περίπου μέτρα βλέπουμε την λιμνοδεξαμενή)
 περνώντας απέναντι του χωματόδρομου  περπατούμε για το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη. Μετά από 350 μέτρα περίπου πορείας συναντάμε διασταύρωση και ανηφορίζουμε δεξιά σε τσιμεντένιο δρόμο που μας οδηγεί στο Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στο λιβάδι.

     Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο και στην διασταύρωση που στρίψαμε πριν, ακολουθούμε δεξιά τον ασφάλτινο δρόμο (συνέχεια της προηγούμενης πορείας μας) οδεύοντας προς το γεφύρι των Μάρκων που απέχει από το σημείο που είμαστε 2.000 μέτρα περίπου.
    Στην πορεία μας θα συναντήσουμε σταδιακά τσιμεντόδρομο, χωματόδρομο, μια στάνη, χωματόδρομο και δεξιά της πορείας μας δύο ασφαλτόδρομους τους οποίους δεν ακολουθούμε. Μετά από την τελευταία διασταύρωση με τους ασφαλτόδρομους περπατούμε στις παρυφές του οικισμού των Πηγαδησάνων. Έχοντας διανύσει  απόσταση 750 μέτρων φτάνουμε στο γεφύρι των Μάρκων
.

    Βγαίνοντας από τον χώρο του γεφυριού στρίβουμε αριστερά στον ασφάλτινο δρόμο, συνέχεια της προηγούμενης πορείας μας, περνάμε πάνω από το γεφύρι των Μάρκων συναντούμε άλλο πέτρινο γεφύρι, περνάμε από πάνω, και στην επόμενη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά ανηφορικά έως ότου αντικρίσουμε τα πρώτα σπίτια του οικισμού της Καρυάς. Περνάμε έξω από το Γυμνάσιο - Λύκειο  και ανηφορίζοντας φτάνουμε στην βρύση στην Κ. πλατεία Καρυάς απ΄ όπου ξεκινήσαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου