Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


      Η Καρυά, το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας, είναι κτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 500 μέτρων, απέχει 14 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, περίπου 20 λεπτά οδήγησης με το αυτοκίνητο, ενώ φημίζεται για το άριστο κλίμα της και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της.




Ξεκινώντας ο επισκέπτης την περιπλάνησή του από το δρόμο της κεντρικής αγοράς της Καρυάς θα συναντήσει την πετρόκτιστη βρύση με τα άφθονα τρεχούμενα νερά. Δίπλα της  βρίσκεται η  περίφημη πλατεία της Καρυάς με τα αιωνόβια πλατάνια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εξαιρετικό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, νόστιμα μεζεδάκια,ποτό ή καφεδάκι που προσφέρουν τα παραδοσιακά καφενεία και οι ταβέρνες.  
                                                                                                          


Ένας περίπατος στα πλακόστρωτα δρομάκια που απλώνονται σε όλο τον οικισμό, προσφέρει την ευκαιρία για ξενάγηση στις ήσυχες γειτονιές με τα παλιά αλλά και ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια, τα λιθόκτιστα πεζούλια, τα ξάγναντα που προσφέρουν μοναδική θέα προς τον υπόλοιπο οικισμό, αλλά και τους γνήσιους και απλοϊκούς κατοίκους της  υπάιθρου, τους Καρσάνους. 




Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι ο καλοδιατηρημένος ανεμόμυλος στην ευήλια γειτονιά ¨Φεγγαράκι¨, χτισμένος πάνω σε ύψωμα, αποτελεί το στολίδι της περιοχής σε ένα μοναδικό τόπο με αμφιθεατρική θέα προς την Καρυά, τους Πηγαδισάνους και τους Σφακιώτες. Ένας περίπατος στην ήσυχη γειτονιά θα προσφέρει στον επισκέπτη όμορφες εικόνες που δημιουργούν τα παραδοσιακά σπίτια που είναι χτισμένα δίπλα στο άλλο, με τις νοικοκυρεμένες αυλές και τα στενά δρομάκια που οδηγούν στο υπό ανακαίνιση εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. 





Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού, λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία, βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχος του χωριού, που κτίστηκε το έτος 1889, ενώ το επιβλητικό Καμπαναριό ολοκληρώθηκε το 1934. Στις 11 Αυγούστου γιορτάζεται το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος κατά των Αγαρηνών. Γίνεται η λιτάνευση της Ιεράς Λάρνακος του Αγίου στην κεντρική πλατεία της Καρυάς τη συνοδεία του Ιερού Κλήρου, των αρχών του τόπου και του λαού της περιοχής. 






                           
   Ακολουθώντας το πλακόστρωτο ανηφορικό δρομάκι που βρίσκεται δίπλα από την βρύση της Καρυάς φτάνουμε σε έναν από τους παλαιότερους Ναούς του χωριού. Ο ϊερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, είναι πέτρινος και κτίσθηκε το έτος 1839. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται σε αργυρή λειψανοθήκη επάνω στην Αγία Τράπεζα, ένα πολύτιμο κειμήλιο είναι τα θαυματουργά και ευωδιάζοντα Ιερά Λείψανα του αρχιεπισκόπου Κορίνθου, Μακαρίου του Νοταρά.


  
  

Ακολουθώντας το δρομάκι αριστερά του Ναού της Αγίας Παρασκευής στα 400 μέτρα συναντάμε τον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου που κτίσθηκε περί το έτος 1850 και είναι ρυθμού βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρονολογείται από το 1854.  Εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.




        Το κατηφορικό πλακόστρωτο δρομάκι που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πλατεία της Καρυάς συναντάται με ένα άλλο στα δεξιά που οδηγεί στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου που κτίσθηκε περί το έτος 1800 και είναι ρυθμού βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1802.





Ο παλιός οικισμός, τα Ρεκατσινάτα. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες γειτονιές του χωριού, η οποία πήρε το όνομά της από τις οικογένειες των ¨Ρεκατσιναίων¨ και βρίσκεται στα ορεινά, πάνω από τον οικισμό της Καρυάς. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι πρώτες οικογένειες εγκαθίστανται στα Ρεκατσινάτα  πριν 500 περίπου χρόνια. 

Φωτό: Θανάσης Κατωπόδης

        Στους πρόποδες της Καρυάς, στο λιβάδι, βρίσκεται το Μοναστήρι του Άι- Γιάννη του Προδρόμου  που χτίστηκε το 1605 μ.Χ. Σήμερα στο μοναστήρι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις λιγοστές πια, αλλά εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και τα πέτρινα κελιά που πλαισιώνουν τον εξωτερικό χώρο της μονής. 

Φωτό: Δήμος Καρυάς

Φωτο: Δήμος Καρυάς

Φωτο: Δήμος Καρυάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου