Κυριακή 9 Μαρτίου 2014


     ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Στο Λιβάδι της Καρυάς, μια περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκεται κοντά στην Καρυά και στους Πηγαδισάνους, καλλιεργούνται διάφορα προϊόντα,  όπως  είναι τα λαθούρια ή λαθύρια, τα ρεβύθια και τα μπιζέλια. Επίσης υπάρχουν ελαιώνες και αμπελώνες με ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιών, όπως το « βερτζαμί» .
Στην Καρυά, εκτός από εξαιρετικής ποιότητας κρασί και ελαιόλαδο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αγνό μέλι, σύκα, καρύδια και αμύγδαλα, παραδοσιακή λαδόπιτα, λαδοκούλουρα, φακές από την Εγκλουβή.


ΤΟ ΛΑΘΥΡΙ ΚΑΡΥΑΣ

Το Λαθύρι ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών και καλλιεργείται στον κάμπο της Καρυάς χωρίς την παραμικρή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ευδοκιμεί εξαιτίας των κατάλληλων εδαφικών συστατικών και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής. Είναι ένα όσπριο που μαγειρεύεται εύκολα και χαρακτηρίζεται από τις ευεργετικές του ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, για το λόγο αυτό κατά το παρελθόν αποτελούσε βασικό συστατικό τυποποιημένων παιδικών τροφών γνωστής εταιρίας. 
Κάθε χρονιά φυλλάσεται ένα μέρος της παραγωγής, ώστε την επόμενη να χρησιμοποιηθεί ως σπόρος. Πρωτίστως γίνεται το όργωμα του χωραφιού και στη συνέχεια κατά τον μήνα Μάιο, η σπορά. Τα Λαθύρια είναι έτοιμα περίπου μετά από 70 μέρες ή περί τα τέλη του Ιουλίου.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί λαθυριού παράγουν και Φάβα Λαθυριού, μια διαδικασία που έπεται της συγκομιδής. Τα Λαθύρια αφού πλυθούν μπαίνουν σε ειδική μηχανή που τα σπάει σε μικρά κομματάκια, στη συνέχεια κοσκινίζονται μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς η φλούδα τους. Η Φάβα λαθυριού είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης φαγητό, που βασίζεται σε ένα τρόπον τινά βιολογικό προϊόν, όπως είναι το λαθύρι Καρυάς. 





















ΤΟ ΡΕΒΙΘΙ

Στον κάμπο της Καρυάς καλλιεργούνται και ρεβύθια. Συνήθως πρόκειται για το ρεβίθι μικρού μεγέθους καρπού που στη μια του άκρη είναι μυτερό.






ΤΟ ΒΕΡΤΖΑΜΙ

Πρόκειται για μια από τις δύο πιο διαδεδομένες τοπικές ποικιλίες σταφυλιού στη Λευκάδα. Το Βερτζαμί χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών οίνων με ιδιαιτέρως έντονο  χρώμα, δυνατό άρωμα και στυφή γεύση, γεγονός που οφείλεται στις δριμείς τανίνες του. Το Βερτζαμί έφεραν πιθανώς στη Λευκάδα Ενετοί κατά το 1684, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται ότι το Βερτζαμί είναι μια διακριτή ποικιλία σταφυλιών. 













ΤΑ ΒΑΡΔΕΑ

Πρόκειται για την δεύτερη σε έκταση καλλιέργεια αμπέλου στη Λευκάδα. Είναι το σταφύλι που χρησιμοποιείται κατ΄εξοχήν για παραγωγή λευκών οίνων. Συχνά αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως Χλώρη, Λαόρικο, Μοσχάτο κ.α. για ενίσχυση της γεύσης και καλύτερο αποτέλεσμα.









ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ 

   Λαθύρια

ΥΛΙΚΑ
  • 600 γρ. λαθίρια από το λιβάδι της Καρυάς
  • ¾ λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι

Μουσκεύουμε τα λαθίρια από το βράδυ.

Το πρωί τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό να πάρουν βράσεις και τα σουρώνουμε.
Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό στην κατσαρόλα με τα λαθίρια, το τριμμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, και τ’ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί το ζουμί τότε ρίχνουμε το λάδι. Τα ανακατεύουμε με το ξύλινο κουτάλι να τσιγαριστούν για λίγο και προσθέτουμε χλιαρό νερό να βράσουν καλά και χυλώσουν.
Στο πιάτο ρίχνουμε λεμόνι.


Λαδόπιτα 

Είναι πίτα κατ’ εξοχήν παραδοσιακή λευκαδίτικη. Δε γίνεται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι η πίτα που κόβουν οι Λευκαδίτες την Πρωτοχρονιά και βάζουν και το φλουρί, για το καλό του χρόνου.Τώρα όμως τη φτιάχνουν, όπως και παλιότερα και σε άλλες γιορτές, όπως και όταν συμβαίνουν σπουδαία γεγονότα της καθημερινής ζωής ( γάμοι, βαπτίσια, γεννήσεις, επιτυχία του παιδιού στο πανεπιστήμιο κα.). Επίσης οι νοικοκυρές τη φτιάχνουν και την προσφέρουν ως δώρο σε επισκέψεις κοινωνικές ήσε ξένους που έρχονται σπίτι τους ( φίλεμα ).Αν επισκεφθείτε το νησί μας, μπορείτε να αγοράσετε τηλευκαδίτικη πίτα από τα ζαχαροπλαστεία. Πουλιέται σαν παραδοσιακό γλυκό.

ΥΛΙΚΑ
8 ποτήρια του νερού νερό
7 ποτήρια του νερού λάδι
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
σουσάμι
κανέλα
Αλεύρι από το φούρνο, όσο πάρει ( περίπου 2 κιλά )


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλο το λάδι σε μια  κατσαρόλα στη φωτιά, να κάψει. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια, με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ξανθοκόκκινο χρώμα. Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το νερό με τη  ζάχαρη να βράζει κι έχουμε έτοιμο το σιρόπι ζεστό. Σιγά σιγά με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στην άλλη κατσαρόλα που έχουμε τη ζύμη της πίτας. Ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε σουσάμι και κανέλλα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομοιόμορφα μαλακή και ενιαία. Να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε μαλακή και να έχει λίγο σκούρο χρώμα, γιατί αυτό μας δείχνει ότι ψήθηκε το αλεύρι. Στρώνουμε το υλικό στο ταψί μας, αφού το πασπαλίσουμε με σουσάμι, και φροντίζουμε η απλωμένη ζύμη να μην είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή. Στρώνουμε λαδόκολλα από πάνω και πατάμε να τη στρώσουμε για να είναι ευπαρουσίαστη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Κόβουμε την πίτα μέχρι κάτω σε ρόμβους και σε κάθε ρόμβο βάζουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο, αν θέλουμε. Την ψήνουμε σε 200 βαθμούς Κελσίου περίπου μια ώρα. Με το μαχαίρι δοκιμάζουμε τη ζύμη αν κολλάει και όταν δεν κολλάει, είναι ψημένη και τη βγάζουμε από το φούρνο.
     

     Το κουλούρι της Νύφης 





ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κρασιού ούζο
  • 1 ¼ ποτήρια νερό
  • 2 φακελάκια μαγιά ή προζύμι
  • λίγο αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • λίγο μάραθο, μερικές βανίλιες και σουσάμι 

Στην Καρυά το κουλούρι της νύφης παρασκευάζεται κάθε καλοκαίρι, για τις ανάγκες της εκδήλωσης του Χωριάτικου Γάμου και η διαδικασία είναι η εξής:
Σε μια λεκάνη τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, στη συνέχεια  ρίχνουμε τη μαγιά λιωμένη σε χλιαρό νερό καθώς και τα άλλα υλικά. Κατόπιν ζυμώνουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά. Κρατάμε το ¼ της ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα μεγάλο κουλούρι, που το βάζουν σε ταψί Νο 28, στο κέντρο του οποίου τοποθετούμε ένα μεταλλικό δοχείο, για να μην κλείσει η τρύπα του κουλουριού. Με το ¼ της ζύμης που κρατήσαμε πλάθουμε πλεξίδες, λουλούδια και διάφορα άλλα σχέδια με τα οποία  στολίζουμε το κουλούρι. Πάνω στα σχέδια τοποθετούμε  και ασπρισμένα αμύγδαλα. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθεί το στολίζουμε με ζάχαρη άχνη καθώς και με πολύχρωμα ζαχαράτα ( κουφέτα). 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου