Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016


Όταν ο Εθελοντισμός κυριολεκτικά ανοίγει δρόμους

Νέα πνοή στα Μονοπάτια της Ορεινής Λευκάδας
Πανέτοιμη η πρώτη διαδρομή Μ_2





Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 ολοκληρώθηκε η διάνοιξη και ο καθαρισμός της περιπατητικής διαδρομής μήκους 4.250 μέτρων που ξεκινά από την  Καρυά, συνεχίζει στην Επάνω Βρύση  και την Καρούλα και καταλήγει στην  Εγκλουβή (Μ_2). 

Με αφετηρία τη βρύση στην κεντρική πλατεία της Καρυάς, περπατώντας περίπου τετρακόσια μέτρα πλακόστρωτων δρόμων εντός του οικισμού και με κατεύθυνση την Επάνω Βρύση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το χωριό και να συναντήσει δύο από τις πιο σημαντικές εκκλησίες του. Φτάνοντας στην Επάνω Βρύση θα βρεθεί στην είσοδο του μονοπατιού που μετά από τριάντα λεπτά πεζοπορίας θα βρεθεί την θέση ¨Καρούλα¨. 


Η διαδρομή περνά μέσα από πευκοδάσος στο οποίο συναντάμε πουρνάρια, ελαιόδεντρα και μια πλούσια ποικιλία αγριολούλουδων. Κατά μήκος υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από λιθιές, περίτεχνα δομημένες που προσδίδουν στην περιοχή μια ιδιαίτερη ομορφιά. Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο ζώων και γι αυτό απαγορεύεται το κυνήγι ενώ απαντώνται πληθώρα μεταναστευτικών πτηνών καθώς και μόνιμων, όπως πέρδικες. 



Καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής η θέα είναι εκπληκτική λόγω του μεγάλου υψομέτρου και του προσανατολισμού του μονοπατιού, από το οποίο φαίνονται τα βουνά της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και τα Πριγκιποννήσια. 






Χρειάστηκαν τρεις συντονισμένες εθελοντικές δράσεις και τη συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών ώστε να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, η διάνοιξη όπου απαιτούνταν και η σήμανση της περιπατητικής διαδρομής ώστε σήμερα να κριθεί κατάλληλο, ασφαλές και προσβάσιμο στο κοινό και στους λάτρεις της ορειβασίας. 








Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 δόθηκε το πρώτο ραντεβού και οι εθελοντές ξεκίνησαν το δύσκολο και ιδιαίτερα κοπιαστικό εγχείρημα, αυτό της καταρχήν διάνοιξης και του καθαρισμού του μονοπατιού. Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα σημειώναμε πως ο πρώην Δήμος Καρυάς περί τα τέλη του 2009 ανέλαβε την διάνοιξη και τον καθαρισμό και αυτού του μονοπατιού και έκτοτε ουδεμία ενέργεια επιχειρήθηκε από αρμοδίους και μη, για την συντήρηση τόσο της εν λόγω διαδρομής όσο και των υπολοίπων. Συνεπώς η μακροχρόνια εγκατάλειψή του, η έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης σε συνδυασμό και με μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στην οριστική ερήμωση του δικτύου των μονοπατιών. Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας λοιπόν ήταν η διάνοιξη στα σημεία που κρίθηκε απαραίτητη και ταυτόχρονα ο καθαρισμός των χόρτων και της χαμηλής βλάστησης που σε ορισμένα σημεία έφραζαν την διαδρομή. Παράλληλα απομακρύνθηκαν οι κορμοί των δέντρων που κάηκαν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή τον Αύγουστο του 2010. 






Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 η προσπάθεια καθαρισμού του μονοπατιού ολοκληρώθηκε έως το τέλος της διαδρομής. Επιτεύχθηκε η διάνοιξη σε όλο το μήκος της διαδρομής και ο καθαρισμός στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων σήμανσης στα σημεία που κρίθηκε αναγκαία ενώ οριοθετήθηκε με σπρέι ολόκληρη η διαδρομή. 































Η σύσταση εθελοντικής ομάδας διάνοιξης και καθαρισμού μονοπατιών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συντονισμένες εθελοντικές δράσεις που έλαβε χώρα στον νομό, την οποία έως τώρα έχουν στηρίζει ένθερμα ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καρυάς, ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Καρυάς 'Απόλλων', ο Αθλητικός Όμιλος Καρυάς, ο Π.Α.Σ. Σφακιωτών, ο Αθλητικός Σύλλογος  Λευκάδας ¨Φίλανδρος', η Εθελοντική Ομάδα Καρυάς ενώ στις δράσεις συμμετείχαν πολίτες και μαθητές με τους γονείς τους. 

Η εν λόγω ομάδα θα συνεχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα τον καθαρισμό της Περιπατητικής διαδρομής Μ_4 καθώς και οποιαδήποτε εθελοντική δράση προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής. 

Στη προσπάθεια αυτή θέλουμε τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών, περισσότερων φορέων, περισσότερων ομάδων και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους συμπολίτες μας που διακρίνονται για την αγάπη τους για τη φύση, για την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και προπάντων για την φροντίδα του νησιού μας.  

Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε και τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής μιας και με κάθε αφορμή δηλώνει απερίφραστα τη στήριξή της σε εθελοντικές πρωτοβουλίες πολιτών, προτρέπει τους πολίτες για κοινωνική ευαισθητοποίηση και την τοπική κοινωνία σε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Δηλώνουμε ΠΑΡΟΝΤΕΣ λοιπόν "σε όλες τις διαδικασίες του Δήμου που αφορούν στην ζωή μας και στο μέλλον του τόπου μας" κάνοντας πράξη αγαπητοί άρχοντες του τόπου μας την προεκλογική απαίτησή σας από εμάς τους πολίτες. Απομένει η δική σας απάντηση στο δικό μας "ΠΑΡΩΝ".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου