Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Στα μονοπάτια του Εθελοντισμού






Η σημερινή δράση καθαρισμού του περιπατητικού μονοπατιού Καρυά- Επάνω Βρύση- Καρούλα- Εγκλουβή, Μ_2 για τους λάτρεις της ορειβασίας, η πρώτη για το 2016 σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την τοπική κοινωνία της Ορεινής Λευκάδας.

Εκπρόσωποι από όλους τους τοπικούς φορείς, απλοί πολίτες, εθελοντές αλλά και μικροί μαθητές έδωσαν το παρόν στην βρύση της κεντρικής πλατείας και η εξερεύνηση στα βουνά της Καρυάς άρχισε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί. 

Ο Θανάσης στηρίζει κάθε δράση μας

Η αφετηρία της Επάνω Βρύσης


Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διοργάνωσης και αντίστοιχων δράσεων που σαν στόχο θα έχουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διάσωση της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής και την αξιοποίηση του δικτύου των περιπατητικών διαδρομών, ώστε να είναι προσβάσιμα σε ντόπιους και επισκέπτες. 





Είναι κοινά αποδεκτό πως η συντήρηση των περιπατητικών διαδρομών του νησιού πρωτίστως συμβάλλει στη διάσωση και την αξιοποίησή τους αλλά και στην ένταξή τους σε προγράμματα επισκέψεων διαφόρων ορειβατικών συλλόγων, με τις όποιες ευεργετικές για την περιοχή συνέπειες. 

Οι λιθιές κατά μήκος του μονοπατιού






Ο μέτριος βαθμός δυσκολίας, η μοναδική φυσική ομορφιά του πευκοδάσους, η ποικιλία της χλωρίδας και η απέραντη θέα προς τον οικισμό της Καρυάς, των Σφακιωτών αλλά και των παραθαλάσσιων οικισμών της Αιτωλοακαρνίας είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διαδρομή που ξεκινά από την πάνω βρύση του χωριού και καταλήγει στο ασφάλτινο δρόμο της Καρούλας. 

 


Στη συνέχεια η διαδρομή συνεχίζει προς το υψηλότερο σημείο της κορφής, τον λεγόμενο "Σταύρακα τον Εγκρεμό", από όπου η πανοραμική θέα προς το Πλατύστομα, το Νυδρί και τα Πριγκιπονήσια στα δεξιά και η Καρυά, οι Πηγαδισάνοι, οι Σφακιώτες και οι Λευκάδα στα αριστερά αποζημιώνουν τον επισκέπτη, χαρίζοντάς του την ευκαιρία να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. 


Καρυά, Πηγαδισάνοι και στο βάθος Σφακιώτες




Η ομάδα κατά την σημερινή περιήγηση προέβη σε κοπή και καθαρισμό κλαδιών και χόρτων που δυσχέραιναν την προσπέλαση του μονοπατιού, στην απομάκρυνση ξερών και καμμένων κορμών δέντρων, την τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων σήμανσης της κατεύθυνσης του μονοπατιού καθώς και οριοθέτηση της διαδρομής με σπρέι. 


Στου Σταύρακα τον Εγκρεμό
Αν θα επιχειρούσαμε να αποτυπώσουμε συνθηματικά τη σημερινή δράση εύκολα θα καταλήγαμε στην αρχαία ρήση, "Η ισχύς εν τη ενώσει" μιας και για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα πως όταν όλοι μαζί ενωμένοι συμπράττουμε για το καλό του τόπου και της κοινωνίας, μακριά από κάθε προσωπική επιδίωξη και ιδιοτέλεια, μπορούμε όχι μόνο να καταφέρουμε πολλά αλλά μπορούμε εξίσου να αλλάξουμε οτιδήποτε χρειάζεται αλλαγή. 





















Το χρωστάμε άλλωστε ως απάντηση σε όσους ακόμα διερωτώνται άπραγοι .... τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου